Manieren om MDF-platen te bevestigen

Manieren om MDF-platen te bevestigen

Wat is de beste manier om MDF-platen te bevestigen?

MDF-platen kunnen op verschillende manieren worden bevestigd. Ze kunnen bijvoorbeeld worden geschroefd of verlijmd, maar ze kunnen ook worden verbonden met nagels en nieten.

Schroeven

MDF-platen worden meestal gemonteerd met behulp van schroeven. Hiervoor zijn twee soorten schroeven geschikt: spaanplaatschroeven en speciale MDF-schroeven. Bij spaanplaatschroeven is er echter iets meer werk nodig dan bij MDF-schroeven. Bij montage met spaanplaatschroeven is voorboren namelijk noodzakelijk, vooral wanneer de platen in de kanten worden bevestigd. Het is bij deze schroeven bovendien van belang dat de schroeven niet te dicht bij de randen en de hoeken worden bevestigd. Voor spaanplaatschroeven dienen minimaal de volgende randafstanden te worden gehanteerd:

  • 12 mm tot de rand
  • 25 mm tot de hoek
  • Aan de kopse kant: 70 mm tot het einde van de plaat

De speciale MDF-schroeven zijn dichter bij de randen te gebruiken dan spaanplaatschroeven. Bovendien is voorboren niet nodig bij MDF-schroeven.

Nagels en nieten

Het is ook mogelijk om MDF-platen vast te maken met nagels of nieten. Zorg er dan wel voor dat je nagels of nieten met een kleine diameter gebruikt: dikke nagels of nieten zijn niet geschikt, omdat het MDF dan kan splijten. Voor nagels en nieten gelden dezelfde randafstanden als voor spaanplaatschroeven.

Lijmen

De laatste methode om MDF-platen te bevestigen is door ze te verlijmen. Houtlijm is hier prima geschikt voor. Let op: wil je MDF verlijmen met een ander materiaal? Houd dan rekening met het andere materiaal bij de keuze voor de lijmsoort. Zorg er daarnaast voor dat je bij het lijmen van vochtwerend MDF ook vochtbestendige lijm gebruikt.

Vooralsnog rijden wij onze geplande bezorgroutes volgens schema. De leveringen worden zoveel mogelijk voor de deur, in garage of tuin gedaan om direct contact te vermijden.

Got it!
X