MDF-platen of spaanplaten: wat zijn de verschillen?

MDF platen vs. spaanplaten: wat zijn de verschillen? Artikel in de kennisbank van MDF Groothandel met informatie over MDF-platen

MDF-platen of spaanplaten: wat zijn de verschillen?

Het is een veelgehoorde vraag: wat zijn de verschillen tussen MDF-platen en spaanplaten? Welke platen zijn beter? En voor welke doeleinden kunnen ze worden gebruikt? In dit artikel lees je alles over de verschillen en overeenkomsten tussen MDF-platen en spaanplaten.

Spaanplaten

Spaanplaten bestaan uit houtsplinters, -spaanders, -zaagsel en -krullen die met elkaar zijn verlijmd. Ze worden gemaakt van hout dat niet meer kan worden verwerkt voor producten van massief hout. Op deze manier kan het resthout toch nog worden gebruikt. Spaanplaten hebben een dichtheid van ongeveer 650 kg/m³. De platen worden onder andere gebruikt voor het egaliseren van vloeren, voor werkbladen en voor kasten.

Het grote voordeel van spaanplaten is dat ze goedkoop zijn. De platen hebben daarentegen veel nadelen. Zo kunnen de platen niet goed tegen vocht. Daarnaast zijn spaanplaten niet erg sterk, waardoor ze snel beschadigen. Bovendien hebben de platen een grove structuur. Hierdoor splinteren ze snel en zijn ze lastig af te werken. Je kunt spaanplaten bijvoorbeeld niet goed verven.

MDF-platen

MDF-platen worden op een vergelijkbare manier gemaakt: kleine houtbestanddelen worden met elkaar verlijmd tot een plaat. Het verschil met spaanplaten is dat de houtbestanddelen bij MDF-platen veel kleiner zijn. Bij MDF wordt er namelijk gebruikgemaakt van fijne houtvezels in plaats van grove splinters en spaanders. De houtsplinters zijn bij MDF zo fijn gemaakt dat het een soort houtpoeder is.

Net als spaanplaten zijn MDF-platen goedkoop. Doordat MDF-platen een fijne vezelstructuur heeft, splinteren ze niet, in tegenstelling tot spaanplaten. Hierdoor is MDF gemakkelijk en strak af te werken en is het gemakkelijk in allerlei vormen te frezen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten MDF-platen, zoals MDF met een lage densiteit of juist met een hoge densiteit, vochtwerende MDF en brandvertragende MDF. Er zijn zelfs MDF-platen die beter zijn voor het milieu, doordat er geen formaldehyde aan toegevoegd is.

Vooralsnog rijden wij onze geplande bezorgroutes volgens schema. De leveringen worden zoveel mogelijk voor de deur, in garage of tuin gedaan om direct contact te vermijden.

Got it!
X